Almanya'da eski işletim sistemlerine sahip milyonlarca bilgisayar

Bilgin

Global Mod
Global Mod

Almanya'da 1,8 milyondan fazla Windows bilgisayarı tamamen güncelliğini kaybetmiş işletim sistemleriyle donatılmıştır. Kullanıcılar kendilerini güvenlik risklerine maruz bırakır.

Bilgisayardaki güncellemeler bazen can sıkıcı olabiliyor. Sürekli olarak sizi güncellemeye zorlayan bir pencere açılır. Ancak can sıkıcı olabilseler de güncellemeler önemlidir. Bu olmadan, size çok pahalıya mal olabilecek güvenlik açıkları ortaya çıkar.

Ancak Almanya'da hâlâ işletim sistemlerinin güncel sürümlerini kullanmayan, aynı zamanda tamamen güncelliğini kaybetmiş işletim sistemlerini kullanan çok sayıda bilgisayar bulunmaktadır. Güvenlik şirketi Eset'in yaptığı araştırmaya göre Almanya'da 1,8 milyonun üzerinde Windows bilgisayarı etkileniyor.

Güvenli olmayan sistemlerin büyük bir kısmı, yani yaklaşık 1,15 milyon cihaz halen Windows 7 ile çalıştırılıyor. İşletim sistemi 2009'da piyasaya sürüldü – 15 yıl önce. Windows 7, 2014 yılına kadar bilgisayar üreticileri tarafından kullanıldı ve daha sonra yerini Windows 8 aldı.

90.000 bilgisayar hala Windows XP ile donatılmıştır

Eset'e göre yaklaşık 630.000 cihaz hâlâ Windows 8 veya 8.1 ile donatılıyor. Microsoft bir yıl önce bu sistem ailesini desteklemeyi bıraktı.

Hatta Eset'in açıkladığı gibi Windows XP bile Almanya'da yaklaşık 90.000 bilgisayarda hâlâ yüklü. İşletim sistemi 2001 yılında piyasaya çıktı ve son büyük güncellemesini 15 yıl önce Microsoft'tan aldı.

Eset'in BT güvenlik uzmanı Thorsten Urbanski, “Yıllarca süren bilgilendirme kampanyalarına rağmen milyonlarca Alman kullanıcının hâlâ güncelliğini kaybetmiş Windows işletim sistemlerini kullandığını görmek moral bozucu” dedi. Bu durum kullanıcıları evde veya günlük ofis yaşamında büyük tehlikelerle karşı karşıya bırakıyor. Urbanski, “Şu anda harekete geçmeyen herkes ağır ihmalle hareket ediyor” dedi.

Güvenli olmayan bilgisayarlar bilgisayar korsanları tarafından hedef alınabilir

Bu güvensiz bilgisayarlara siber suçlular kolayca saldırabilir: Urbanski, “Bilgisayar programlarındaki kapatılmamış bir güvenlik açığı, bilgisayarı ele geçirmek, tüm özel verileri çalmak veya başarılı bir enfeksiyondan sonra cihazı botnet'lere entegre etmek için yeterli olabilir” diyor.

Eski Windows bilgisayarlarını kullanmaya devam eden şirketler için işler gerçekten pahalı olabilir. “Hacker saldırılarından kaynaklanan bir hasar varsa, sigorta poliçelerinin etkili olup olmayacağı belli değil; çünkü yıllardır modası geçmiş Windows bilgisayarlar artık en son teknolojiye uymuyor.”