Ortaokulda performans ödevi kalktı mı ?

Sevval

New member
Ortaokulda Performans Ödevi Kalktı mı? Karşılaştırmalı Bir Analiz

Performans Ödevi: Eğitim Sisteminin Bir Parçası mı, Yoksa Geçmişte Kalması Gereken Bir Uygulama mı?

Ortaokulda performans ödevi, öğrencilerin sadece akademik bilgilerini değil, aynı zamanda yaratıcılıklarını, araştırma becerilerini ve sosyal etkileşimlerini de gözler önüne serdiği bir değerlendirme biçimiydi. Fakat son yıllarda, özellikle pandemi sonrası eğitimdeki değişikliklerle birlikte, pek çok okulda bu uygulamanın azalması ya da tamamen kalkması gündeme geldi. Birçok öğrenci ve ebeveyn için bu durum, öğretim yöntemlerinin ne kadar verimli olduğu ve öğrencilerin gelişimlerine ne kadar katkı sağladığı konusunda kafa karıştırıcı bir soru oluşturuyor. Kendi deneyimlerime bakarak, performans ödevlerinin kalkması konusunda olumlu ya da olumsuz duygular besleyen çok sayıda insanla karşılaştım. Hadi bu durumu daha derinlemesine inceleyelim.

Performans ödevlerinin, öğrenme sürecinin aktif bir parçası olması gerektiğine inanmış biri olarak, bu değişimi anlamakta zorlanıyorum. Ama eğitim sisteminin daha objektif ve veri odaklı bir şekilde nasıl evrildiğini gözlemlemek de önemli bir konu. Bu yazıda, performans ödevlerinin kaldırılmasının ne anlama geldiğini, farklı bakış açılarıyla karşılaştırarak tartışacağım.

Performans Ödevinin Tarihçesi ve Öğrenciler Üzerindeki Etkisi

Performans ödevleri, öğrencilerin derinlemesine araştırma yapmalarını, grup çalışmalarında yer almalarını, özgün projeler tasarlamalarını ve bu projeleri sunmalarını gerektiren türdeki değerlendirmelerdir. İlk olarak, özellikle 2000'lerin başından itibaren ortaokullarda yaygın olarak uygulanmaya başlandı. Öğrenciler, yalnızca sınavlarla ölçülen bilgiye değil, aynı zamanda sürecin içinde yer alarak, problem çözme, eleştirel düşünme ve iletişim gibi becerilerini geliştirebiliyorlardı. Bu, öğrencilere daha bütünsel bir eğitim yaklaşımı sunuyordu.

Ancak, son yıllarda öğretmenler ve okullar, daha kısa, sınav odaklı bir öğrenme sistemine yönelmeye başladı. Performans ödevlerinin kalkması ya da azaltılması, özellikle pandemi döneminde çevrim içi eğitimde zorluklar yaşanmasının ardından, öğretmenlerin değerlendirme yöntemlerini sadeleştirme çabalarının bir sonucu olarak ortaya çıktı.

Performans Ödevinin Kalkması: Erkekler ve Kadınlar Arasındaki Farklı Bakış Açıları

Birçok kişi, eğitim sisteminin değişimiyle ilgili görüşlerini cinsiyet bazında farklılık gösteren yaklaşımlar üzerinden açıklamaktadır. Erkekler genellikle daha objektif ve veri odaklı bakış açılarıyla, kadınlar ise daha duygusal ve toplumsal etkileri öne çıkaran bakış açıları sergileyebilmektedir. Bu konuda da farklı yaklaşımlar görüyoruz.

Erkeklerin Bakış Açısı: Veri ve Objektif Değerlendirmeler

Erkekler genellikle performans ödevlerinin kalkmasının, eğitim sisteminin daha verimli ve objektif olmasına katkı sağladığına inanabilir. Performans ödevlerinin çıkarılmasının, öğrencilerin yalnızca sınavlara odaklanmasını sağlayacağı, böylece daha net ve ölçülebilir sonuçların alınacağı düşünülür. Erkekler, daha çok sayısal verilere dayalı sonuçlar ve hızlı geri bildirimlerle motivasyon buldukları için, daha çok "ne kadar doğru yapıldığını görmek" isterler. Bu bakış açısıyla, performans ödevleri gibi uzun süreçli ve bazen belirsiz sonuçlar doğuran projeler yerine, sınav odaklı sistemin daha etkin olduğu öne sürülebilir.

Bir başka açıdan bakıldığında, erkeklerin eğitimde daha rekabetçi olma eğiliminde olduğu gözlemi, sınavların bu grup için daha cazip hale gelmesine yol açabilir. Performans ödevleri, bazen kişisel yaratıcılık ve grup çalışması gerektirdiği için, bazı öğrenciler için dezavantaj oluşturabilir. Çünkü bu tür ödevlerde, bireysel başarılar ya da grup dinamikleri genellikle değerlendirilir ve bu durum, bireysel başarıyı ölçmekte zorluklar yaratabilir.

Kadınların Bakış Açısı: Toplumsal ve Duygusal Etkiler

Kadınlar, daha çok toplumsal etkiler ve duygusal faktörler üzerinden değerlendirmeler yapabilir. Performans ödevleri, özellikle grup çalışmalarına dayalı olduğunda, öğrencilere işbirliği yapma, başkalarıyla uyum içinde çalışma ve toplumsal etkileşimde bulunma becerilerini kazandırıyordu. Bu tür becerilerin, kadınların daha güçlü olduğu ve sosyal ilişkileri yönetme konusunda daha fazla yatkın oldukları beceriler olduğunu söyleyebiliriz. Kadınlar, çoğu zaman toplumsal yapılar içinde daha fazla işbirliği ve empati gerektiren görevlerde başarılı olurlar ve bu da onları performans ödevlerinde daha başarılı kılabilir.

Birçok kadın için performans ödevleri, yalnızca bireysel başarıyı değil, grup içinde yaratılan bir takım sinerjiyi de yansıtır. Bu, kadınların duygusal zekâlarının ve toplumsal becerilerinin gelişmesine katkı sağlarken, aynı zamanda işbirliği, liderlik ve organizasyon gibi becerileri de pekiştirmelerine yardımcı olurdu.

Performans Ödevlerinin Kaldırılmasının Sonuçları: Hem Olumlu Hem de Olumsuz

Performans ödevlerinin kaldırılmasının eğitimde bazı avantajları olduğu söylenebilir. Öğrenciler, daha kısa sürede belirli konularda net bilgiler edinebilirler. Ayrıca, sınav odaklı eğitim daha fazla kişisel başarıyı ölçebildiği için, öğretmenler daha hızlı geri bildirim verebilir ve öğrenci gelişimini anlık olarak izleyebilirler.

Ancak, performans ödevlerinin ortadan kalkması, öğrencilerin sadece akademik bilgiyle değil, aynı zamanda sosyal beceriler, yaratıcılık ve özgün düşünme yetenekleriyle de değerlendirilmesi gereken eğitimde önemli bir boşluk oluşturabilir. Bu tür ödevler, öğrencilerin çeşitli becerilerini geliştirmelerine olanak tanırken, toplum içinde işbirliği yapabilen, empatik ve yaratıcı bireyler yetişmesine de katkı sağlıyordu. Bu anlamda, yalnızca sınav sonuçlarına dayalı bir eğitim sistemi, bireylerin toplum içindeki rollerini ve ilişkilerini yeterince iyi yansıtamayabilir.

Sonuç: Performans Ödevleri Geri Gelmeli mi?

Sonuç olarak, ortaokulda performans ödevlerinin kaldırılmasının getirdiği değişiklikler, hem avantajlı hem de dezavantajlı bir durum oluşturuyor. Erkeklerin daha veri odaklı ve sınav odaklı bir eğitim modelini tercih etmeleri, kadınların ise sosyal becerilerin de ölçülmesi gereken bir eğitim sistemini savunmaları, bu tartışmayı daha da derinleştiriyor.

Sizce, performans ödevlerinin kaldırılması, öğrencilerin bütünsel gelişimini engelliyor mu, yoksa daha verimli bir eğitim süreci mi sağlıyor? Eğitimde dengeyi nasıl kurabiliriz?