Web sitesi kaynakçada nasıl gösterilir ?

Cansu

New member
[color=]Web Sitesi Kaynakçada Nasıl Gösterilir? Bir Hikaye Üzerinden Keşfe Çıkalım[/color]

Herkese merhaba! Bugün sizlerle, yazı yazarken belki de en çok zorlanılan ama aynı zamanda önemli olan konulardan birine, web sitesi kaynaklarının nasıl gösterileceğine dair bir hikaye paylaşmak istiyorum. Bu, her gün kullandığımız ama farkında olmadan zaman zaman karmaşıklaşan bir durum olabilir. Benim de kişisel olarak geçtiğim, bazı zorluklar ve bulduğum çözümlerle dolu bir yolculuktan bahsedeceğim. Sizin de benzer deneyimleriniz olursa, mutlaka paylaşın diye düşünüyorum. Haydi, başlayalım!

[color=]Bir Çalışma, İki Yaklaşım[/color]

Bir zamanlar, önemli bir araştırma ödevini tamamlamam gerekiyordu. Konu hakkında çok fazla bilgi vardı, ve bu bilgiye ulaşmak için çeşitli web sitelerine başvurmuş, çeşitli kaynaklardan faydalanmıştım. Ancak, kaynakça kısmına gelince işler biraz karıştı. “Bir web sitesi nasıl düzgün bir şekilde kaynak gösterilebilir ki?” diye düşünmeye başladım. Benim gibi bu soruyu sormuş olan birkaç kişiyle tanıştım. Bazen çözüm bulmak zaman alır, değil mi?

Bu hikayede iki karakter var: Mehmet ve Ayşe. İkisi de farklı yönlerden bakarak bu sorunu çözmeye çalışacaklar. Mehmet, çözüm odaklı, analitik bir yaklaşım sergileyerek, Ayşe ise empatik ve ilişkilere değer veren bir bakış açısıyla olaylara yaklaşacak. İki karakterin yolculuğu, farklı bakış açılarını nasıl birleştirebileceğimizi ve en sonunda doğru kaynağı nasıl gösterebileceğimizi anlamamıza yardımcı olacak.

[color=]Mehmet’in Çözüm Odaklı Yaklaşımı[/color]

Mehmet, bilgisini net bir şekilde açıklamayı seven, sorunu doğrudan çözmeye odaklanmış biriydi. Her şeyin çözümü olduğu gibi, bu konunun da pratik bir çözümü olduğuna inanıyordu. “Bir web sitesinin kaynağını gösterirken, yazar, başlık, yayın tarihi gibi temel bilgiler gereklidir,” dedi Mehmet, sakin ve kararlı bir şekilde.

“Öncelikle, kaynağın yazarını bulmalıyız. Eğer bir yazarı belirtilmemişse, kurum ya da site adı da yeterli olabilir. Sonrasında, başlık kısmını doğru alıp, yayın tarihini bulmalıyız. Eğer tarih yoksa, siteye erişim tarihini yazmamız gerekir. İki temel şey daha: Sayfa ya da URL adresi ve erişim tarihi. Bunlar, kaynağı doğru şekilde tanımlamamıza yardımcı olacak.”

Mehmet’in konuşmalarını dikkatle dinledim, her şey o kadar mantıklıydı ki. Birdenbire her şey netleşti. Her bir adımda ne yapmam gerektiğini ve nasıl ilerlemem gerektiğini biliyordum. Ama bir yandan da bir şey eksik gibiydi. Her şey doğru, ama bir dokunuş, bir insanlık, bir bağlantı eksikti.

[color=]Ayşe’nin Duygusal ve İlişkisel Yaklaşımı[/color]

Ayşe ise Mehmet’in yaklaşımına biraz farklı bakıyordu. “Evet, doğru söyledin,” dedi, ama gözlerinde hafif bir kaygı vardı. “Ama kaynağını doğru göstermek, bir sayfa ya da tarihten fazlasını ifade eder. Bir kaynağın kaynağını göstermek, aynı zamanda o kaynağa saygı duymak demek. Yazıyı yazan kişinin çabalarını, zamanını ve emeklerini göz ardı etmemek gerekir. O yüzden bazen sadece teknik bir şekilde yazmak yerine, yazının arkasındaki hikâyeye de odaklanmalıyız. Her bir kaynağın arkasında birinin düşüncesi, katkısı var. O yüzden, kaynakça yazarken saygıyı ve özeni göstermek önemli.”

Ayşe’nin söyledikleri beni derinden etkiledi. Kaynakça yazarken aslında yazarı ya da kaynağı tanımlamanın ötesinde, o kaynağa olan sorumluluğumuzu ve ilişkilerimizi de düşündüğümüzü fark ettim. Bunu tam olarak anlayamamıştım, ama şimdi fark ediyordum. Kaynağa duyduğumuz saygıyı, doğru bir şekilde kaynak göstererek ifade edebilirdik.

[color=]Birleşen Perspektifler: Kaynağını Göster, Saygını Göster[/color]

Ayşe ve Mehmet'in yaklaşımını birleştirerek, aslında konuyu daha derinlemesine anlamış oldum. Kaynakça yazarken, teknik olarak doğru olan her şeyin yanında, içsel bir saygı da devreye girmeliydi. Mehmet’in çözüm odaklı yaklaşımı, bize pratikte doğru şekilde kaynak gösterme adımlarını sundu. Ayşe’nin empatik bakış açısı ise, kaynakları gösterirken sadece doğru bilgileri değil, aynı zamanda o bilgilerin arkasındaki emeği ve katkıyı da göz önünde bulundurmamız gerektiğini hatırlattı.

Şimdi biraz daha pratikleşelim. Web sitesi kaynağını nasıl doğru şekilde gösterirsiniz?

APA Formatında Kaynak Gösterme

Yazar, A. A. (Yıl, Ay Gün). Başlık. Web Sitesi Adı. URL

Örnek:

Smith, J. (2023, Ocak 5). Web Tasarımına Giriş. Teknoloji Günlüğü. https://www.tekno-gunlugu.com/web-tasarimi-giris

MLA Formatında Kaynak Gösterme

Yazar Adı, Soyadı. "Başlık." Web Sitesi Adı, Yayıncı, Yayın Tarihi, URL.

Örnek:

Smith, John. "Web Tasarımına Giriş." Teknoloji Günlüğü, Teknoloji Yayınları, 5 Ocak 2023, https://www.tekno-gunlugu.com/web-tasarimi-giris.

Bu iki yaklaşımda da önemli olan, kaynağın doğru bir şekilde tanımlanması ve erişim tarihinin belirtilmesidir. Fakat Ayşe’nin bakış açısıyla söylemek gerekirse, burada teknik doğruluktan daha fazlası var. Kaynağın ne kadar değerli olduğunu, yazara duyduğumuz saygıyı ve bilgiyi doğru kullanmanın sorumluluğunu anlamalıyız.

[color=]Hikayenin Sonu, Sizin Düşünceleriniz[/color]

Bu hikaye bana, sadece doğru kaynağı göstermenin ötesinde, bilgiye ve o bilgiyi paylaşan kişilere saygı gösterilmesi gerektiğini öğretti. Teknik detaylar önemli elbette, ama o kaynağın arkasındaki insanı da unutmamalıyız. Kaynakça yazarken de bir tür empati ve saygı göstermeliyiz.

Peki, sizce kaynakça yazmak sadece teknik bir şey mi yoksa başka anlamlar da taşıyor mu? Kaynak gösterme konusunda sizin hikayeniz nedir? Bu konu hakkında daha farklı bakış açıları ve deneyimler paylaşmak isterseniz, lütfen yazın!