Aile doktoru fırsatları ve riskleri açıklıyor

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Şimdi T-online için yeni:

Okumak yerine makaleyi dinleyin!

Yüksek sesle okuyun

Haberleri takip edin
Paylaşım Menüsü
Paylaş Makale

Tıbbi videolar sosyal medyada giderek daha önemli hale geliyor. Röportajda Doktor ve YouTuber Sebastian Alsleben avantaj ve dezavantajlardan bahsediyor.

Sağlık şikayetleriniz varsa, aile doktoruna ilk randevu yapılmadan önce genellikle internetteki semptomları araştırırsınız. Ancak geçmişte, sağlık forumlarına ve Wikipedia'ya danışılırken, giderek daha fazla insan sosyal medyada kısa videolar kullanarak tıbbi konular hakkında kendilerini bilgilendiriyor. Sadece Almanya'da geçen yıl YouTube'da 4,5 milyar sağlık videosu çağrıldı – dünya çapında 200 milyardan fazla.

Solingen'den aile doktoru Sebastian Alsleben de bir şans görüyor. T-Online ile yapılan bir röportajda, 31 yaşındaki çocuk hastalarından gelen bilgi ihtiyacını, dijital eğitimin kısa süreyi nasıl tamamlayabileceğini ve çevrimiçi tıbbın sınırlarının nerede olduğunu anlatıyor.

T-online: Herr Alsleben, hiç googling hastalık belirtileri yakaladınız mı?

Sebastian Alsleben:
Tabii, herkes bunu yapıyor. Tek sorun: Google semptomları varsa, genellikle korkunç başlıklara sahip web sitelerine inersiniz. “Aman Tanrım, bu kanser – altı ay içinde öleceksin!” Böyle bir şey korku ve panik yayar, ama elbette insanlar ona tıklar. Bu tür korkunç içerik menzil elde ediyor – ve bunların para kazanmak için tam olarak kullandığı şey bu.

İnternetteki hastalar için gizlenen tehlikelere rağmen, kasıtlı olarak sosyal medyayı kullanıyorlar Tıbbi videolar için. Neden?

Avantajları çok büyük. Ben bir aile doktoruyum ve depresyondan yüksek tansiyona, ürolojik sorulara kadar son derece geniş bir hastalık yelpazesi görüyorum. Uygulamamda, hasta başına ortalama yedi dakikam var. Birisi kendilerini önceden bilgilendirmişse, konuşma çok daha etkili bir şekilde çalışır. Ayrıca doktorun tartışmasından sonra: Diyabet gibi bir tanı şoktur – şu anda birçoğu hiçbir şey alamıyor. İyi yapılmış videolar en önemli bilgileri anlamaya yardımcı olabilir.

(Kaynak: Dr. Sebastian Alsleben)

Dr. Sebastian Alsleben, eğitimde beslenme ve spor doktorudur. Solingen'de (NRW) yerleşik bir aile doktoru olarak çalışıyor ve dijital dünyaya atlamaya cesaret eden büyüyen bir doktor grubuna ait. Yaygın hastalıklar, önleme konuları ve mevcut sağlık sorunları hakkında kısa ve anlaşılır bir şekilde hazırlanmış videolarla, 31 yaşındaki çocuk şimdi pratik kapılarının çok ötesine geçen bir kitleye ulaşıyor.

“Dr. Sebastian” fikriniz nasılsın-Sağlık Videoları gelmek?

Her şey sırt egzersizleriyle başladı. Geçmişte, uygulamada kimsenin kullanmadığı eski notlar vardı. Düşündüm: Neden hastama verebileceğim bir video kaydetmiyorsunuz? Bu arada, yüksek tansiyon, diyabet ve akıl hastalıkları hakkında videolar yapıyorum. Bu sadece zamandan tasarruf etmekle kalmaz, aynı zamanda iletişimi de geliştirir. Ben de sadece zevk alıyorum.

Bilgi seli nedeniyle hastaların şüpheli kaynaklarla sonuçlanma riskini görmüyor musunuz ve sahte hobi teşhisi yapma riskini görmüyor musunuz?

Risk açıktır. Bunu özellikle akıl hastalıklarında sık sık görüyoruz. Sosyal medya, semptomları olduğu sözde insanlarla doludur. Ancak avantajlar yaklaşık yüz kez baskındır: Birisi erken bir sorunun farkına varırsa, bununla ilgilenir ve sonra doktora giderse daha iyidir. En kötü durumda, hafif bir depresyon şiddetli bir depresyon haline gelir ve bir noktada artık yardımınız olmadığı için bundan çıkamazsınız.

Doktorlar da en başından itibaren yanlış yönde yönlendirilirlerse etkileniyor mu?

Kanıta dayalı tıbbın bunun için çok iyi yapılandırılmış olduğunu düşünüyorum. Özellikle akıl hastalıklarında çok klasik anketler ve değerlendirme kriterleri vardır – ayrıca hasta ile bir sohbetim var. Bununla birlikte, insanların özellikle YouTube içeriği aracılığıyla çok daha iyi bilgilendirildiklerini söylemeliyim. Orada, içerik bilinçli olarak tahmin ediliyor ve sertifikalı – ve çok, çok iyi çalışan deneyimlerime göre. Ayrıca içeriğimin sertifikalı olması için de çalışıyorum. Ancak gereksinimleri karşılamanız biraz zaman alır.