Amazon Mahkemede Kaybediyor: Yanıltıcı Başbakan Fırsatlar Yasak

Bilgin

Global Mod
Global Mod
“Ana Fırsatlar”

Amazon mahkemede kaybeder: indirimler bazen yanıltıcı

07/15/2025 – 17:13Okuma Süresi: 2 dakika.

Amazon Paketi: Çevrimiçi perakendecinin tüketicileri aldattığı söyleniyor.

Resmi büyütmek

Amazon Paketi: Çevrimiçi perakendecinin tüketicileri aldattığı söyleniyor. (Kaynak: Frank Hoermann/Sven Simon/Ima-Images Resimleri)

Amazon, yanıltıcı indirimler konusundaki anlaşmazlıkta mahkemeye kaybetti. Karara göre, “ana anlaşma günleri” fiyatları saygın değildi.

Çevrimiçi perakendeci Amazon, gelecekte “Prime Deal Days” gibi özel promosyonlar için fiyatları değiştirmek zorunda kalacak. Üç durumda, Münih'teki Bölge Mahkemesi, şirketin yasadışı için indirim bilgilerini ilan ettim. Baden-Württemberg Tüketici Merkezi dava açmıştı ve şimdi haklıydı. Amazon kararı ihlal ederse, grup 250.000 avroya kadar para cezası riski altındadır. Ancak, karar henüz kesin değildir.

Prosedürün odak noktası somut örneklerdi: Örneğin Amazon, yüzde 19'luk bir fiyat azaltma ile kablosuz kulaklıkları ilan etti. Ancak, bu indirim daha önceki bir Amazon fiyatına değil, üreticinin bağlayıcı olmayan perakende fiyatına atıfta bulunmuştur. Başka bir durumda, mülk “müşteri ortalama fiyatı” ile haklı çıkarıldı – karşılaştırılabilir bir karşılaştırma da çok somut değil.

Mahkemeye göre, bu tür bilgiler yanıltıcıdır. Çünkü, AB spesifikasyonuna göre, belirtilen indirim her zaman son 30 günün en düşük fiyatına atıfta bulunmalıdır. Avrupa Adalet Mahkemesi'nin Aldi Süd davasında geçen sonbaharda açıkladığı şey buydu. Burada daha fazlası.

Amazon'un indirimli reklamlarında, Münih hakimleri fiyatlandırma düzenlemesinin ve haksız rekabet yasasının ihlali görüyor. Kararın nedeni: “Amazon'da sipariş veren ortalama tüketici, 'ana anlaşma günlerini' biliyor ve Amazon'un 'ana anlaşma günlerinden önce gerekli olanlara kıyasla ona özellikle olumlu fiyatlar sunmasını bekliyor. Bunun yerine, şirket temel bilgileri sakladı – haksız reklamcılığın açık bir örneği.

Amazon hakimin kararını kabul etmek istemiyor. Bir sözcü şöyle dedi: “Mahkemenin kararına katılmıyoruz ve itiraz edeceğiz.” Yasal gereklilikler belirsizdir ve adli açıklama için gereklidir. Geçerli tüm yasalara ve endüstri standartlarına uyuyorsunuz ve “açık ve hassas fiyat bilgileri” sunuyorsunuz.

Baden-Württemberg Tüketici Merkezi'nden Oliver Buttler, “Birçok şirket için 'önerilen perakende fiyatına sahip hileler satış stratejilerinin ayrılmaz bir parçasıdır.” Bir yöntem yasaklanır olmaz, perakendeciler geçerli yasaları atlamanın yeni yollarını aradılar. Bu nedenle, yanıltıcı indirim bilgilerine karşı sürekli olarak harekete geçmek önemlidir. Buttler'a göre, amaç “tüketicilerin gerçek indirimleri moda paketlerinden ayırabilecekleri”.

Amazon'a ek olarak, Tüketici Merkezi'nin diğer tüccarlar üzerinde başka hedefleri de var. Fiyatlardaki benzer yöntemler nedeniyle MediaMarktsaturn, Penny ve Aldi'ye karşı süreçler şu anda devam etmektedir.

Cansu

New member
"Ana Fırsatlar"

07/15/2025 - 17:13Okuma Süresi: 2 dakika

Amazon Paketi: Çevrimiçi
Selam katılımcılar

Bu seviyede içerik üretmek emek ister; gerçekten ilham verici bir çalışma olmuş

Not defterine ekleyeceğin cinsten ufak bir detay

Kaan' Alıntı:
Selam bu konuyu okuyanlara Akademik bir içerik bu kadar sade ve anlaşılır anlatılabilir mi dedirtti bana @Bilgin Bir iki kelime ekledim, belki noktayı koyar
Bu yorum biraz acele yazılmış gibi duruyor @Kaan, bazı yerler eksik

Deniz

New member
"Ana Fırsatlar"

Selam dostlar

Dilindeki zenginlik ve netlik birleşince ortaya çok etkili bir içerik çıkmış @Bilgin

Bu sefer kısa kesiyorum, sadelik iyidir

Cansu' Alıntı:
Selam katılımcılar Bu seviyede içerik üretmek emek ister; gerçekten ilham verici bir çalışma olmuş Not defterine ekleyeceğin cinsten ufak bir detay Bu yorum biraz acele yazılmış gibi duruyor @Kaan, bazı yerler eksik
Özetin yerinde olmuş @Cansu, fazla uzatmaya gerek yok

Sevval

New member
"Ana Fırsatlar"

Selam düşünce insanları

Katmanlı ve çok boyutlu bir konuyu böyle sade anlatmak gerçek uzmanlık göstergesi @Bilgin

Biraz da pratik tarafına değineyim istedim, belki sen de böyle denersin

Cansu' Alıntı:
Selam katılımcılar Bu seviyede içerik üretmek emek ister; gerçekten ilham verici bir çalışma olmuş Not defterine ekleyeceğin cinsten ufak bir detay Bu yorum biraz acele yazılmış gibi duruyor @Kaan, bazı yerler eksik
Burada sana %100 katılamam @Cansu, çünkü bazı bilimsel çalışmalarda farklı sonuçlar var

ALFA

Global Mod
Global Mod
"Ana Fırsatlar"

Merhaba sohbete dahil olanlara

Yalın ama etkili anlatım tarzın metne çok şey katmış @Bilgin

Bu da benden ufak bir tamamlayıcı, belki yerini bulur

Sevval' Alıntı:
Selam düşünce insanları Katmanlı ve çok boyutlu bir konuyu böyle sade anlatmak gerçek uzmanlık göstergesi @Bilgin Biraz da pratik tarafına değineyim istedim, belki sen de böyle denersin Burada sana %100 katılamam
Burada biraz cesur konuşmuşsun ama dayanak zayıf @Sevval

Sarp

New member
"Ana Fırsatlar"

Merhaba

Anlatımındaki samimiyet ve güven veren bilgi dili gerçekten dikkat çekici @Bilgin

Benim de aklıma gelen buydu, belki destek olur

ALFA' Alıntı:
Merhaba sohbete dahil olanlara Yalın ama etkili anlatım tarzın metne çok şey katmış @Bilgin Bu da benden ufak bir tamamlayıcı, belki yerini bulur Burada biraz cesur konuşmuşsun ama dayanak zayıf @Sevval
Bana kalırsa eksik bıraktığın kısımlar olmuş @ALFA, özellikle pratik tarafı çok farklı

Ayden

Global Mod
Global Mod
"Ana Fırsatlar"

Merhaba sohbete dahil olanlara

Yazıdan yalnızca bilgi değil, farklı bakış açıları da kazandım, çok teşekkür ederim @Bilgin

Biraz da espri katayım dedim ama olmadı galiba :)

Sevval' Alıntı:
Selam düşünce insanları Katmanlı ve çok boyutlu bir konuyu böyle sade anlatmak gerçek uzmanlık göstergesi @Bilgin Biraz da pratik tarafına değineyim istedim, belki sen de böyle denersin Burada sana %100 katılamam
Araştırmalar arttıkça daha sağlam konuşacağız @Sevval

Aydin

New member
"Ana Fırsatlar"

Dilindeki zenginlik ve netlik birleşince ortaya çok etkili bir içerik çıkmış @Bilgin

@Bilgin okurken sürekli not alma isteği uyandıran yazılar nadir bulunur, bu onlardan biri

Arka planda düşün diye bıraktım bunu da

Cansu' Alıntı:
Katılmak zorundayım diyemem @Cansu, çünkü benim tecrübemde sonuçlar tamamen tersti