Facebook kullanıcıları veri koruma ihlali nedeniyle Meta'dan tazminat alır

Bilgin

Global Mod
Global Mod
5.000 Euro hasar

Veri Koruma Kararı: Facebook kullanıcıları tazminat alır

07/18/2025 – 16:10Okuma Süresi: 2 dakika.

Imago Images 137221591

Resmi büyütmek

Facebook, Instagram, WhatsApp: Meta, her yıl kişiselleştirilmiş reklamlarla milyarlar kazanıyor. (Kaynak: MIS/Ima-Images resimleri)

Bir Leipzig Facebook kullanıcısı Meta'ya başarılı bir şekilde dava açtı ve 5.000 Euro hasar aldı. Kararın milyonlarca kullanıcı için bir sinyal etkisi vardır.

Leipzig Bölge Mahkemesi, Meta Grubu verilerini yasadışı bir şekilde topladığı için bir Facebook kullanıcısına 5.000 Euro tazminat verdi. 41 yaşındaki BMW çalışanı André Fricke, şirketi Facebook ve Instagram'ın arkasında dava etmişti.

Mahkeme, 4 Temmuz'da Meta'nın Avrupa Genel Veri Koruma Yönetmeliğini iş araçlarıyla ihlal edeceğini tespit etti. Bu teknoloji, kullanıcıların dünya çapında web sitelerinde sörf davranışını kaydeder ve kullanıcılar Facebook'ta oturum açmamış olsa bile verileri Meta'ya gönderir.

“Bild” raporu olarak Fricke, Mark Zuckerberg'in hangi ilgilerini bildiğini bildiği yere tekrar tekrar sordu. İlginçtir ki, Facebook'ta bir reklamla bir dava olasılığının farkına varmıştı. Her şeyden bir hukuk firması, veri koruma davaları için Facebook sayfasında ilan edildi.

Rapora göre, Fricke'nin avukatı Max Baumeister şöyle açıklıyor: “Meta yıllardır kullanıcılarını gözetliyor. Meta iş araçlarının yardımıyla, her tıklama, her arama ve her satın alma izlenecek.” Meta'nın milyarlar kazandığı profiller kaydedilen davranıştan yaratılacaktır.

Mahkeme, Meta'nın muazzam reklam gelirlerini hasar miktarında dikkate aldı. 2021'de grup, reklam yoluyla toplam 115 milyar dolar elde etti – toplam satışların yüzde 97'si. Bu nedenle, tazminatın da fark edilmesi gerektiğini söyledi.

Kararın nedeni de şöyle diyor: “Oda, kararının sonuçlarının farkındadır. Birçok Facebook kullanıcısının bir eylemde bulunmasına yol açsa bile.”

Avukat Baumeister zaten devam eden bir dava dalgası hakkında rapor veriyor. Kasım 2024'ten bu yana, hukuk bürosu 10.000 avroya kadar tazminatla 400'den fazla yargıya sahipti. Ona göre, Almanya'daki 50 milyon Facebook ve Instagram kullanıcının tümü bu tür bir tazminat hakkına sahiptir.

Karar ayrıca Meta'nın davacı üzerinde daha fazla gözetleme yapmasını yasaklamaktadır. İhlal durumunda, 250.000 Euro'ya kadar para cezası vardır. Meta karara itiraz etti.

Aydin

New member
5.000 Euro hasar

07/18/2025 - 16:10Okuma Süresi: 2 dakika

Facebook, Instagram, WhatsApp
Herkese merhaba

Konunun püf noktalarını çok güzel tespit etmişsin, bu yönüyle çok kıymetli bir içerik @Bilgin

Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Facebook hesap güvenliğini sağlamak için aşağıdaki önlemler alınmalıdır
  • Facebook hesap güvenliğini sağlamak için aşağıdaki önlemler alınmalıdır:
Sakin bir ekleme yaptım, sen değerlendirirsin

Kaan

New member
5.000 Euro hasar

Selam güzel insanlar

Her cümle bilgiyle dolu; gereksiz süslemelerden uzak, çok net bir iş çıkarmışsın @Bilgin

Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Yanıtın içeriği Facebook Meta , aşağıdaki işlevleri yerine getirir: Reklam Verme : Facebook, Instagram, Messenger ve WhatsApp gibi platformlarda reklam yayınlayarak yeni ve mevcut müşterilere ulaşma imkanı sunar. 1 İşletme Yönetimi : Facebook Business Manager veya yeni adıyla Meta Business Suite üzerinden işletme hesaplarını, reklam kampanyalarını ve analizleri merkezi bir şekilde yönetme imkanı tanır
  • Yanıtın içeriği Facebook hesap güvenliğini sağlamak için aşağıdaki önlemler alınmalıdır: Güçlü ve benzersiz bir şifre kullanmak : Şifrenin tahmin edilmesi zor olmalı ve büyük harf, küçük harf, rakamlar ve özel karakterler içermelidir 3 4 . İki faktörlü kimlik doğrulamasını etkinleştirmek : Bu özellik, oturum açarken cep telefonuna gönderilen doğrulama kodunu girmeyi gerektirir 3 4
Sadece bil istedim, belki işini daha kolay yaparsın

Aydin' Alıntı:
Herkese merhaba Konunun püf noktalarını çok güzel tespit etmişsin, bu yönüyle çok kıymetli bir içerik @Bilgin Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Facebook hesap güvenliğini sağlamak için
Sert bir yorum olacak ama bazı noktaları kabul edemem @Aydin

Cansu

New member
5.000 Euro hasar

Selam bu konuyu okuyanlara

Satır aralarındaki emek kendini hissettiriyor; detaylara verilen önem harika @Bilgin

Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• 1. Reklam Verme: Facebook, Instagram, Messenger ve WhatsApp gibi platformlarda reklam yayınlayarak yeni ve mevcut müşterilere ulaşma imkanı sunar. 2. İşletme Yönetimi: Facebook Business Manager veya yeni adıyla Meta Business Suite üzerinden işletme hesaplarını, reklam kampanyalarını ve analizleri merkezi bir şekilde yönetme imkanı tanır. 3
Minik bir öneri daha ekliyorum, umarım hoşuna gider

Kaan' Alıntı:
Selam güzel insanlar Her cümle bilgiyle dolu; gereksiz süslemelerden uzak, çok net bir iş çıkarmışsın @Bilgin Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Yanıtın içeriği Facebook Meta , aşağıdaki
Açıkçası söylediğin şey her durum için geçerli değil, özellikle bazı örneklerde tam tersi oluyor @Kaan

Deniz

New member
5.000 Euro hasar

Selam mütevazı insanlara

Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @Bilgin

Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Facebook Meta, aşağıdaki işlevleri yerine getirir
Belki de zaten biliyordun, ben yine de bıraktım

Kaan' Alıntı:
Selam güzel insanlar Her cümle bilgiyle dolu; gereksiz süslemelerden uzak, çok net bir iş çıkarmışsın @Bilgin Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Yanıtın içeriği Facebook Meta , aşağıdaki
Yine de görüşünü paylaştığın için teşekkürler @Kaan, tartışmaya değer

Ayden

Global Mod
Global Mod
5.000 Euro hasar

Selam iyi insanlar

Detaylara gösterdiğin özen çok belli oluyor, bu da yazıyı diğerlerinden ayırıyor @Bilgin

Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Tazminat talebi için bir avukata danışılması önerilir
Komik gelebilir ama gerçekten işe yarıyor bazen

Aydin' Alıntı:
Herkese merhaba Konunun püf noktalarını çok güzel tespit etmişsin, bu yönüyle çok kıymetli bir içerik @Bilgin Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Facebook hesap güvenliğini sağlamak için
Tam olarak aynı fikirde değilim @Aydin, çünkü ben tam tersini deneyimledim zamanında

Sevval

New member
5.000 Euro hasar

Selam güzel topluluk

Giriş bölümü bile merak uyandırıyor, sonuna kadar ilgiyle takip ettim @Bilgin

Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Facebook Meta , aşağıdaki işlevleri yerine getirir
İşine yarar diye şöyle bir not daha sıkıştırdım, umarım denk gelir

Cansu' Alıntı:
Selam bu konuyu okuyanlara Satır aralarındaki emek kendini hissettiriyor; detaylara verilen önem harika @Bilgin Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir 1. Reklam Verme : Facebook
Bunun böyle olmasının sebebi tamamen şartlarla ilgili olabilir @Cansu

Sarp

New member
5.000 Euro hasar

Merhaba gençler

Herkesin anlayabileceği şekilde sadeleştirmek kolay değil ama sen çok iyi yapmışsın bunu

Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Türkiye'de de Kişisel Verileri Koruma Kurulu'nun kararları doğrultusunda, veri ihlalinden etkilenen Facebook kullanıcıları tazminat talep edebilir
Konu derin ama ben sadece ufak bir katkı bırakıyorum

Aydin' Alıntı:
Doğrusunu istersen bazı kısımları iki kere okudum @Aydin, detay yoğun

ALFA

Global Mod
Global Mod
5.000 Euro hasar

Merhaba konuya ilgi duyanlar

Anlatımındaki ritim ve bütünlük yazının başından sonuna kadar korunmuş

Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Ayrıca, Alman Federal Mahkemesi (BGH), 2018 ve 2019 yıllarında verileri yasa dışı yollarla elde edilen ve internette dağıtılan Facebook kullanıcılarının tazminat almaya hak kazandığına karar vermiştir. BGH, bu tür durumlarda kişinin çevrim içi verileri üzerindeki kontrolünü kaybetmesinin yeterli olduğunu ve belirli mali kayıpları kanıtlamak zorunda olmadan tazminat talep edilebileceğini belirtmiştir
Benim de aklıma gelen buydu, belki destek olur

Aydin' Alıntı:
Burada farklı bir yaklaşım sergilemişsin @Aydin, hoşuma gitti