Ocak ayını deneyin: Bu yıl neden vazgeçiyorum?

Ayden

Global Mod
Global Mod
Fikir
Bu sene neden vazgeçiyorum

Mevcut bağlantıyı kopyala

Ocak ayında çevremdekiler alkol ve etten uzak dururken ben yeni bir şey denemeye cesaret ediyorum: Ocak ayını deneyin. Yeni bir şey yapma cesareti, daha az öz optimizasyon ve daha fazla kendini kabul etme çağrısı.

Sosyal medya kararlar ile dolup taşıyor. Kuru Ocak, Veganuary, yeni spor rutinleri – Ocak, kolektif öz optimizasyon ayı oldu. Zaman çizelgem vegan yemeklerini gururla sergileyen veya alkolsüz ilk başarılı günlerini kutlayan insanlarla dolup taşarken, burada oturup kendime şunu soruyorum: bu gerekli mi?

Alman Bağımlılık Sorunları Merkez Ofisi'ne göre, Almanya'da kişi başına ortalama saf alkol tüketimi yılda 10 litre civarındadır. Bu yaklaşık 200 litre biraya veya 90 şişe şaraba eşdeğerdir. Etkileyici rakamlar elbette. Ancak bu, Ocak ayında tamamen feragat edilmesini haklı kılıyor mu? Yoksa tüm yıl boyunca tüketimimizde daha dikkatli olmamız gerektiğinin bir işareti mi?

Yorgunum. 2024'ten bıktım, aile toplantılarından, oburluktan ve evet bir de tatillerde artan alkol tüketiminden bıktım. Ama sürekli kendimi optimize etme zorunluluğu hissinden daha da yoruldum. Her zevke vicdan azabının eşlik ettiği gerçeği hakkında. Bugün artık diyetlerden değil, “diyetimizi değiştirmekten” bahsediyor olmamız gerçeği – ancak mesaj aynı kalıyor: Bizde bir sorun var, iyileştirmemiz gerekiyor.

3 Ocak 2025, 15:47

Yeni yıl yorgunluğu

Neden birçok insanın gücü şu anda tükeniyor?

Kuru Ocak yerine Ocak ayını deneyin

Bunun yerine farklı bir yol izliyorum: Ocak ayını deneyin. Zorunluluktan değil meraktan yeni şeyler denediğimiz bir ay. Zaman çizelgemizdeki sesleri takip etmek yerine kendimizi dinleyerek. Sevdiğimiz şeyleri yiyerek, canımız istediğinde hareket ederek ve bazen “hayır” demeyi öğrenerek – gerçekçi olmayan beklentilere, aşırı kararlara ve sürekli kendini iyileştirme baskısına karşı.

Beni yanlış anlamayın: Daha bilinçli yaşamak asil bir hedeftir. Ancak bu, bir ay boyunca bir şeyden tamamen vazgeçip Şubat ayında eski kalıplara geri dönmek anlamına mı gelmeli? Belki de asıl zorluk radikal feragatlerde değil, yaşamlarımızda sürdürülebilir yapılar yaratmada yatıyor. Tüm yıl boyunca kendimize dikkatli davranmamızı sağlayan yapılar.

Herkes daha az olmaya, daha az et yemeye, daha az içmeye, daha az tüketmeye karar verirken, ben daha fazla olmaya kararlıyım. Daha çok kendim. Şu anda daha fazlası. Daha çok gerçek mutluluğun yattığı ailemle birlikte. Yapılacaklar listelerinden daha az yönlendiriliyorum ve bana iyi gelen şeyler tarafından daha çok yönlendiriliyorum.

Bu 11 yemek ruhunuza iyi geliyor

Avusturya: Wiener Schnitzel Avusturya'nın ulusal yemeğidir ve yalnızca dana eti ile hazırlandığında özgündür. Yanında patates salatası çok güzel oluyor. Tarif için buraya tıklayın!

Avusturya: Wiener Schnitzel
Avusturya'nın ulusal yemeğidir ve yalnızca dana eti ile yapıldığında özgündür. Yanında patates salatası çok güzel oluyor. Tarif için buraya tıklayın!

© Getty Images

Daha

Geri

Daha öte

Sadece ol!

Belki de statükoya acilen değiştirilmesi gereken bir şey olarak değil, kutlanmaya değer bir şey olarak bakmanın zamanı gelmiştir. Belki de sürekli olarak ince ayar yapmamıza, değiştirmemize ve geliştirmemize gerek yoktur. Belki bazen sadece var olmak yeterlidir.

Bu Ocak benim için bir feragat ayı olmayacak. Bir şeyleri denemek, dinlemek ve bilinçli olarak keyif almakla geçecek bir ay olacak. Çünkü sonuçta önemli olan neyi dışarıda bıraktığımız değil, neyi hayatımıza davet ettiğimizdir. Bazen bu aynı zamanda yeterince iyi olabilmek için sürekli kendimiz üzerinde çalışmamız gerektiği fikrine veda etmek anlamına da gelir.

Kendimizden uzaklaşmak yerine kendimize biraz daha yakınlaşmaya çalıştığımız Ocak ayını deneyin. 2025 için kararım bu. Kim bilir belki de en kalıcı karar budur.