Sıcak kafa Abuklama ne demek ?

Deniz

New member
**Sıcak Kafa Abuklama: Bir Toplumsal Hikâye**

Daha geçen gün bir arkadaşım bana, “Sıcak kafa abuklama ne demek?” diye sordu. O an biraz kafam karıştı. Aslında bu deyimi yıllardır duyuyordum ama tam olarak ne ifade ettiğini hiç düşünmemiştim. Hemen interneti kurcaladım, eski kitapları karıştırdım. Sonra bir şey fark ettim; bu deyimin hem tarihsel hem de toplumsal açıdan derin bir anlam taşıdığına karar verdim. Biraz da işin içine kendi gözlemlerimi katınca bu hikâye çıktı ortaya.

**Başlangıç: Hangi Kafadan Konuşuyorsun?**

Bütün köy, Esra'nın büyük gününü konuşuyordu. Geline herkesin katılmasını istemişti, çünkü o an hayatında en önemli olaylardan biri olacaktı. Esra, bir yanda hayatını şekillendirecek kararlarını vermeye hazırlanırken, diğer yanda da etrafındaki insanlarla bu kararı paylaşmaya çalışıyordu. Ama bir şey eksikti, bir şey hâlâ yerli yerine oturmamıştı.

Annesi, büyük bir sabırla Esra’nın yanına oturdu ve sormaya başladı: "Ne düşünüyor, nasıl hissediyorsun? Her şey yolunda mı?"

Esra derin bir nefes aldı, annesinin gözlerine baktı ve cevap verdi: "Her şey harika, ama kendimi bir türlü rahat hissetmiyorum. O kadar çok şey düşünüyorum ki…"

Annesi, yıllarca süren tecrübelerinden bir örnek vermek istedi, ama kelimeler ne kadar doğru olurdu? Kadınlar arasındaki empatiyi anlıyordu, ama onun da bir çözümü vardı, asıl çözümü de o kadar basitti ki.

**Kadınlar ve Erkekler: Farklı Bakış Açıları, Ortak Gerçekler**

Esra'nın annesi, hayat boyunca karşılaştığı türlü zorluklara empatik bir bakış açısıyla yaklaşmış, her zaman başkalarına yardım etmişti. Ancak şimdi karşısında bir kız vardı ve bu kız hayatını değiştirecek bir seçim yapacaktı. Annesi, bu kararı verirken Esra'nın içindeki huzursuzluğu hissetmişti. Esra'nın aklındaki sorulara verdiği cevapları düşünürken, aklına gelen ilk şey çözüm odaklı bir yaklaşım oldu: “Esra, belki de sadece bir adım atmalısın, sonra diğer adımlar kendiliğinden gelir.” Kadınların hayatı bu şekilde akıp gider. Empatik düşünürler ama bazen çözüm odaklı düşünmeyi unuturlar.

İçerideki odanın kapısı açıldı ve Esra’nın nişanlısı, Selim, içeri girdi. Esra’yla bir an göz göze geldiler. “Ne yapıyorsun burada?” diye sordu Selim, Esra’ya. Esra bir anlık duraksadı, sonra güldü. “Sadece ne yapacağımı düşünüyorum,” dedi.

Selim hemen devreye girdi, “Eğer kafan karışıksa, her şeyin çözümü basit,” dedi. “Şu anki çözümünü düşün, ona göre hareket et. Geleceği değil, şu anı düşün. Hedefe odaklan.”

Selim'in bakış açısı ise tamamen stratejikti. Her şeyin planlı olması gerektiğini savunuyordu. Zihninde kurduğu bir çözüm ağının içinde hareket etmek, zaman kaybı gibi görünen her düşünceden kaçınmak en doğru yöntemdi. Ancak Esra, bu mantığı bazen anlamakta güçlük çekiyordu. Oysaki içindeki huzursuzluk daha derindi. Kadınlar ve erkekler arasındaki bu fark aslında çok eski bir toplumsal meseleydi.

**Geçmişin Gölgesi: Sıcak Kafa Abuklama**

Esra, geçmişteki kadınların, büyüklerinden gelen bilgi birikimlerini nasıl birleştirdiğini düşündü. Toplumda kadına özgü bazı kodlar vardı. Kadınların düşüncelerini seslendirmeleri, bu düşünceleri ortaya koyarken iç dünyalarındaki karmaşayı paylaşmalarının temel nedenlerinden biri, belki de kendilerini başkalarıyla bağ kurmaya çalışırken daha güçlü hissetmeleriydi. O yüzden abuklama kelimesi, aslında o kadar yanlış bir şey değildi. Zihninde kendini bir yandan çözümlemenin hayalini kurarken, diğer yandan annesinin gösterdiği o empatik yaklaşım arasında gidip geliyordu. Esra'nın içindeki bu iki farklı düşünce tarzı arasında gelgitler yaşaması, ona farklı bakış açıları kazandırıyordu.

Hikâyenin arka planında, “Sıcak kafa” abuklama deyimi, aslında geçmişin insanlar üzerinde bıraktığı izleri yansıtıyordu. Bir yandan kadınların içsel dünyalarındaki hassasiyetleri temsil eden bir terimken, diğer yandan erkeklerin her şeyin çözümünü stratejilerle çözme isteğini de simgeliyordu. Esra'nın yaşadığı bu karmaşa, çok eski zamanlardan beri bu iki düşünce tarzının çatıştığı bir yerdi. Toplumlar bazen kadınların duygusal yapısını küçümsemiş ve erkeklerin stratejik düşünce tarzlarını ön plana çıkarmıştı. Ancak Esra’nın bu içsel yolculuğu, bazen duyguların, bazen de mantığın önce gelmesi gerektiğini öğretmişti.

**Sonuç: Empati ve Strateji Arasında Dengeyi Bulmak**

Esra’nın yaşadığı bu duygu yumağı aslında hepimizin yaşadığı bir savaşı temsil ediyordu. Hayatta bazen sadece empatik bir bakış açısı yeterli olurken, bazen de stratejik bir yaklaşım gerektiğini unutuyoruz. Kadınlar ve erkekler arasındaki farklar belki de tam bu noktada, yani dengeyi bulmada gizlidir.

Esra, nihayetinde kendini buldu ve kararını verdi. Ama unutmayalım ki, bir toplumsal yolculukta bazen empatik bir yaklaşım, bazen ise stratejik bir bakış açısı bizi doğru yola götürür. İki bakış açısını birleştirerek kendi iç yolculuğumuzu daha sağlıklı hale getirebiliriz.

Sizce, çözüm odaklı ve empatik bir bakış açısı arasında dengeyi kurmak mümkün mü? Yoksa bu iki yaklaşım asla bir araya gelmeyecek kadar farklı mı?