bencede
New member
Soğuk Dövme Çorbası Tanımı İçin Gereçler
- 1 su bardağı nohut
- 2 su bardağı dövme buğday (yarma deriz biz)
- Aldığı kadar yoğurt
- Aldığı kadar su (soğuk kullandım ben)
- İsteğe bağlı kuru nane ve kekik
- Tuz
- Akşamdan ıslatılmış nohut olursa daha yeterlidir. Ama ben akşamdan ıslatamadım(son dakika oldu. )
- Nohut güzelce ayıklanıp yıkanıp tam tamına düdüklü tencere de 30 dk haşlanır. (ben dakikayı hesaplamaya düdüklü tencere yüksek ses çıkarıp kaynamaya başlayınca başladım. ).
- O sıra da nohutta olduğu üzere dövme de güzelce ayıklanıp yıkanır.
- Yarım saat daha sonra düdüklü kapatılıp soğumaya bırakılır. (eğer beklemek istemiyorsanız düdüklü tencereyi musluğa soğuk suyun altına bırakıp yüksek sesi kesilinceye kadar soğuk suda bekletebilirsiniz. Tabi o sırada tezgahtan uzak durun mazallah!! daha sonra gönül rahatlığı ile açabilirsiniz. Benim annem bu biçimde yapar. ).
- daha sonra nohutun o suyu dökülür. (nohut tam pişmemiş olacak. çok olağan. ).
- Akabinde dövme koyulur. daha sonra biraz daha su eklenip ocağa koyulur. 30-35 dk daha haşlanır nohut dövmeyle.
- daha sonra bi yandan süzme yoğurt yahut olağan hazır yoğurt (Ev yoğurdu da olur. Ben olağan hazır yoğurt kullandım. ) başka bi kapta düzgünce çırpılır.
- Akışkan bi kıvam elde edilir. (pürüzsüz olmalı. ).
- bir daha düdüklü tencere üstte anlattığım üzere açılıp dövme soğumaya bırakılır.
- Soğuduktan daha sonra yoğurt ve birazcık su ile bir ortaya getirilir. (ben çok koyu kıvam yapmadım. Birazcık soğuk su ekledim. Fakat istemeyenler su da koymayabilirler, isteğe bağlı. ).
- Herkes damak zevkine göre yapabilir. Ben ölçü vermedim. Az dövme fazlaca yoğurt. Çok dövme az yoğurt üzere.
- Karıştırılıp kaselere doldurulabilir.
- Ben sevdiğim için kuru nane ve kekik de kullanıyorum, lezzetli oluyor deneyebilirsiniz????.